Інститут Конфуція
Вінницького національного технічного університету
文尼察国立技术大学孔子学院

Технічні досягнення сучасного Китаю

Сьогодні Китай вийшов на передові місця у світі за показниками економічного розвитку та технічними інноваціями, що розробляються та впроваджуються в життя. Не дивно, адже Китай здавна славився як край технологічних проривів та передових ідей, зокрема саме у Піднебесній вперше з’явились: магнітний компас, механічні іграшки, папір, сейсмограф, порох, друк на папері, паровий рушій, арбалет, зубна щітка, порцеляна, шовк.

Однак сучасний Китай демонструє стрімкий економічний ріст, наприклад, величина валового внутрішнього продукту в 2019 р. у порівнянні з 2000 р. зросла у 12 разів і склала 14,34 трильйона доларів США. Китай є однією з найбагатших країн за природними копалинами, зокрема лідирує за видобутком рідкоземельних металів. Однак при цьому частка експорту сировини мінімальна, тобто майже весь матеріал залучений у виробництво товарів на території держави.

Серед пріоритетних напрямків технологічних інновацій в Китаї особливо яскраво виділяються такі тенденції:

  • широке застосування технологій відновлювальної енергетики;
  • впровадження технологій штучного інтелекту як у складних системах керування, так і в предметах побуту та іграшках;
  • підтримка розвитку біотехнологій, медицини, фармацевтичної промисловості, фундаментальних досліджень в природничих науках для підвищення якості життя та медичних послуг;
  • курс на роботизацію та автоматизацію усіх галузей виробництва та послуг.

Розглянемо кілька інноваційних технічних рішень, які розроблені та впроваджені у Китаї.

Сонячні шосе Цзінаня – це автомобільні дороги, під зовнішнім шаром спеціального покриття яких розміщені сонячні батареї. 1 кілометр такої дороги здатен виробляти 106 кВт-год електроенергії протягом року. Дороги можуть не лише генерувати енергію, а й ділитися нею, підзаряджаючи електромобілі, що рухаються цими шляхами. Також у Китаї розроблені плавучі сонячні панелі для розміщення у відкритому морі.

Гнучкий супертонкий екран Royole – це кольоровий дисплей товщиною 0,01 мм, здатний згортатись в трубочку діаметром 1 мм. Надзвичайна товщина та неймовірна гнучкість не перешкоджають якісній передачі кольору та швидкодії цієї розробки. Щоправда, на масовий ринок у складі якогось ґаджета цей продукт так і не був виведений.

Визнаною столицею китайських інновацій є місто Шеньчжень – місто з населенням 12,5 мільйони осіб, що виникло у 70-х роках ХХ століття на місці невеликого містечка як особлива економічна зона. Сьогодні це другий за інтенсивністю порт та центр іноземних інвестицій Китаю. Однак саме тут знаходиться велика кількість інноваційних виробництв та офіси й заводи провідних китайських компаній. Тут уже впроваджені безпілотні вантажні та пасажирські перевезення, тут розроблена та впроваджена унікальна система автоматизованого багаторівневого паркування Yeefung. Також Шеньчжень – центр розвитку інформаційних технологій, зокрема штучного інтелекту та роботів, з якими можна вести повноцінні бесіди.

Рейковий автобус-тунель, який рухається над потоком легкових автомобілів та здатен вмістити до 300 пасажирів. Концепт такого громадського транспорту реалізований в єдиному екзмеплярі та чекає на інвестиції.

3D-біопринтинг тканин на живому організмі – багатообіцяюча розробка формування шару живої тканини за допомогою принтера-зонда, що здатен, наприклад, усунути шлункову виразку.

3D-друк застосовується в Китаї і для великомасштабних проєктів, наприклад, будівництва окремих будинків та цілих поселень.

Ми торкнулись лише деяких інноваційних технологічних рішень, які ілюструють сучасний розвиток науково-технічної думки в Китайській народній республіці. Будемо і в подальшому висвітлювати найцікавіші новинки та важливі досягнення китайських вчених та інженерів.