Інститут Конфуція
Вінницького національного технічного університету
文尼察国立技术大学孔子学院

Над нами світить один Місяць. Свято Місяця поєднало Китай та Україну.

 21 вересня 2021 року розпочався щорічний Фестиваль Середини осені. Свято місяця або Фестиваль Середини осені – друге по важливості після Свята Весни у Китаї, і навіть погода не змогла зашкодити проведенню Фестивалю у Інституті Конфуція ВНТУ.

На святі були присутні ректор Вінницького національного технічного університету професор Віктор Вікторович Біліченко, перший проректор професор Володимир Віталійович Грабко, проректор з науково-педагогічної роботи та організації освітнього процесу Олександр Васильович Петров, проректор з науково-педагогічної роботи та соціальних комунікацій роботи Світлана Георгіївна Денисюк, декани факультетів, викладачі, а також студенти та слухачі Інституту Конфуція.

Представники Інституту Конфуція були сповнені ентузіазму та натхнення під час розповіді про захопливу історію китайської культури, про походження Свята середини осені, історію про те, як Хойї стріляє у сонце, як Чанге летить на Місяць, і звичаї Китаю пов’язані з цим святом.

Слухачі Інституту Конфуція декламували традиційні для Свята Місяця вірші: "Коли сходить яскравий Місяць?" "Місяць, що чекає Хуай Юань", "Місяць Сіцзян", "Пісня Янгуань", · "Місяць осені".

Любов до пісні – те, що поєднує Китай та Україну. Студентка Факультету Інформаційних Технологій Мирослава Присяжнюк та Директорка Інституту Конфуція з китайської сторони виконують пісню «Коли сходить яскравий Місяць?»

Традиційні китайські місячні пряники дали змогу усім присутнім відчути смак китайського свята.

Студенти ВНТУ та слухачі Інституту Конфуція брали участь у різноманітних конкурсах, китайських іграх та отримували смачні і корисні призи від Інституту Конфуція.

Як зауважив ректор ВНТУ професор Віктор Біліченко: «Співпраця між країнами починається зі співпраці окремих людей». Китайська мова, культура та свята – це той міст, який поєднує нації та зміцнює взаємопорозуміння.